BRICKS,BEADS AND BONES (Mcq's, Assertion-Reason & Case Image Based questions) CBSE BOARD

BRICKS,BEADS AND BONES 

1 Which of these sites of Harappan Civilisation belong to Haryana? 
(a) Kalibangan (b) Lothal 
(c) Banawali (d) Shortugai 

2 Which of these is the feature of Harappan Civilisation? 
(a) Urban planning 
(b) Drainage system 
(c) Citadel and Lower town 
(d) All of these 

3 From where did Harappans get gold?
 (a) South India        
(b) Central India 
(c) Himalayan Region       
(d) Chotta Nagpur region 

4 Which of these was the source of copper for Harappans? 
(a) Karnataka              (b) Rajasthan 
(c) Andhra Pradesh    (d) Gujarat 

 5 Which of these was the cause of decline of Harappan civilisation? 
(a) Climatic Change       (b) Floods 
(c) Deforestation        (d) All of these 

6 Which of these was not worshipped by the Harappan? 
(a) Nature              (b) Goddess 
(c) Indra                 (d) Pashupatinath 

7 Which of the following items has not been found in the Harappan graves? 
(a) Pottery and ornaments 
(b) Iron hand axe 
(c) Jewellery 
(d) Copper mirrors 

8 Harappa is located on the banks of which river? 
(a) Indus                (b) Chenab 
(c) Ravi                  (d) Jhelum 

9 The ‘Great Bath’ was found in which town of the Indus Valley Civilisation? 
(a) Mohenjodaro      (b) Harappa 
(c) Lothal                  (d) Rangpur 

10 Which town in Indus Valley Civilisation had no Citadel? 
(a) Mohenjodaro      (b) Harappa 
(c) Chanhudaro        (d) Lothal 

11 What was the main feature of the Harappa Civilisation? 
(a) Town planning 
(b) Art and architecture 
(c) Administration 
(d) Agriculture 

12 Where were large granaries found? 
(a) Lothal and Dholavira 
(b) Kalibangan 
(c) Banawali 
(d) Harappa and Mohenjodaro 

13 Which of these is the other name of Harappan Civilisation? 
(i) Aryan civilisation 
(ii) Indus Valley Civilisation 
(iii) Vedic Civilisation 
(iv) Early Civilisation 


14 Consider the following statement: 1. After independence, most of the Harappan civilisation centres went over to Pakistan. 
2. The Harappan script has been deciphered. 
3. Rulers had an important role in Harappan civilisation. 
4. Dead were buried in Harappa. 

Which of the above is correct statement? 
(a) 1, 2 and 3 
(b) 1, 3 and 4 
(c) 1, 2, 3 and 4 
(d) 2, 3 and 4 

15 Consider the following statements regarding Indus Vally civilisation: 
1. The Harappan seal is probably the most distinctive feature of the Harappan civilisation. 
2. Evidences of canal irrigation have been found at a site called shortughai. 
3. Mohenjodaro was a city laid in an unplanned manner. 
4. Copper was brought from Kolar region of Karnataka. 

Which of the given statements is/are incorrect? 
(a) 1, 2, 3              (b) 3, 4 
(c) 1, 2, 4              (d) 2,4 

16 Which of the following things were found at craft production centres in Harappan civilisation? 
1. Carnelian                 2. Jasper 
3. Crystal                     4. Quartz 
(a) 1, 2 and 3 
(b) 3, 4 
(c) 2, 3, 4 
(d) 2, 4 

17 Consider the following statements about the seals of Proto-Shiva. 
1. There is a mention of a diety ‘Rudra’ in ancient religious texts. 
2. Later on Rudra word was used for Shiva. 
3. Rudra is not mentioned as Pashupati in Rigveda. 
4. Depiction of Pashupati does not match the mention of Rudra in Rigveda. 

Which of the given statements is/are correct? 
(a) 1, 2, 3, 4              (b) 1, 2, 3 
(c) 2, 3, 4                  (d) 1, 3, 4 

18 The first Director-General of A.S.I. (Archaeological Survey of India) was ____________. 
(a) R. E. M. Wheeler 
(b) Alexander Cunningham 
(c) Sir John Marshall 

19 The center of Craft Production in Harappan Civilization was ______. 
(a) Dholavira 
(b) Chanhudaro 
(c) Kalibangan 

20 Which of these is the other name of Harappan Civilisation? 
(a) Aryan Civilisation 
(b) Indus Valley Civilisation 
(c) Vedic Civilisation 
(d) All of these 

21. The Director-General of the ASI, often called the 'Father of Indian archaeology', was 
(a) Alexander Cunningham. 
(b) Hargreaves. 
(c) James Burgess. 
(d) John Marshall. 

22. All the gold jewellery found at Harappan sites was recovered from _________.
(a) Burials                  (b) Hoards 
(c) Lakes                    (d) Temples 

23. For what purpose was the Great Bath used by the Harappans? 
(a) Community bathing 
(b) Swimming exercise and water sports 
(c) Special ritual bath 
(d) Storage of water to be used during drought or emergency 

24. The most important industry of the Harappans at Chanhudaro was_________ 
(a) Bead-making      (b) Brick making 
(c) Handlooms         (d) Ship building 

 25. The Director General of the ASI who brought a military precision to the practice of archaeology was 
(a) Cunningham 
(b) Hargreaves 
(c) James Burgess 
(d) R.E.M. Wheeler 

26. In 1875, a report on Harappan seal was published, which was written by 
(a) John Marshall 
(b) R. E. M. Wheeler 
(c) R. D. Banerji 
(d) Alexander Cunningham 

27. The Harappan script was written from _______
(a) Bottom to top       
(b) Top to bottom 
(c) Left to right 
(d) Right to left 

28. M.S. Vats began his excavations at Harappa in the year _________
(a) 1920                (b) 1921 
(c) 1922                (d) 1923 

29. The major problem faced by archaeologists, in relation to an artefact, is related with its 
(a) Material            (b) Finding 
(c) Function           (d) Duplicity 

30. Archaeologists have also found evidence of a ploughed field at _______ 
(a) Banawali          (b) Kalibangan 
(c) Cholistan          (d) Siswal 


 ANSWER KEY 
1. (c) Banawali 
2. (d) All of these 
3. (a) South India 
4. (b) Rajasthan 
5. (d) All of these 
6. (c) Indra 
7. (b) Iron hand axe 
8. (c) Ravi 
9. (a) Mohenjodaro 
10.(c) Chanhudaro 
11.(a) Town planning 
12.(d) Harappa and Mohenjodaro 
13.(c) Only (ii) and (iv) are true 
14.(b) 1, 3 and 4 
15.(b) 3, 4 
16.(b) 3, 4 
17.(a) 1, 2, 3, 4 
18.(b) Alexander Cunningham 
19.(b) Chanhudaro 
20.(b) Indus Valley Civilisation 
21.(a) Alexander Cunningham. 
22.(b) Hoards 
23.(c) Special ritual bath 
24. (a) Bead-making 
25.(d) R.E.M. Wheeler 
26.(d) Alexander Cunningham 
27.(d) Right to left 
28.(b) 1921 
29. (c) Function 
30.(b) Kalibanga 




Q1.  Which one of the following statement(s) is/ are correct about the subsistence strategies of Harappa? 
(1) Archaeologists have reconstructed dietary practices from finds of charred grains and seeds. (2) Archaeo-botanists have studied grains found at Harappa like millets, barley, etc. 
(3) Animals were domesticated according to archeo-botanists. 
(A) (1) and (2) only 
(B) (2) and (3) only 
(C) (1), (2) and (3) 
(D) (2) only 

Ans. Option (A) is correct 

 Q. 2. Which of the following was a part of Harappan people’s diet?  
(A) Millets
(B) Animal Products 
(C) Mango seeds 
(D) Both (A) and (B) 

Ans. Option (D) is correct. 
 
Q. 3. The bones of which of these animals have been found at Harappan sites?  
(A) Lion            (B) Pig 
(C) Deer           (D) Both (B) and (C) 
Ans. Option (D) is correct. 

Q. 4. Which one of the following was used most likely for harvesting during Harappan Civilization?  
(A) Stone blades       
(B) Tractors 
(C) Cattle 
(D) Agriculture was not practiced during the Harappan civilization 

Ans. Option (A) is correct. 

Q. 5. Which among the following are possibly the most distinctive artefact of the Harappan civilisation?  
(A) Pottery and ornaments. 
(B) Copper mirror 
(C) Stone Seals 
(D) Beads jewellery 

 Ans. Option (C) is correct. 

 Q. 6. Which of the following items was not found in the Harappan culture? 
 (A) Stone Blades    (B) Copper mirror (C) Stone Seals   (D) Beads jewellery 

Ans. Option (B) is correct. 

 Q. 7. Which of these sites of Harappan Civilisation belong to Haryana? 
 (A) Kalibangan           (B) Lothal 
(C) Banawali            (D) Shortugai 

Ans. Option (C) is correct: 

 Q.8. Traces of canals have been found at the Harappan site of ............... . 
(A) Dholavira in Gujarat 
(B) Shortughai in Afghanistan 
(C) Kalibangan in Rajasthan 
(D) Sind 

Ans. Option (B) is correct. 

Q. 9. Which of these is the characteristic feature of citadel at Lothal?  

(A) Low walls           
(B) High walls 
(C) Built at a height 
(D) Away from the river. 

Ans. Option (C) is correct. 

Q. 10. Which of these was a luxury object? 
(A) Sickle 
(B) Queen stones 
(C) Pots of Faience 
(D) All of the above. 

Ans. Option (C) is correct. 

Q. 11. Which among the following is not a notable artefact found in Mohenjodaro site? 
(A) Dancing Girl 
(B) Dockyard 
(C) Pashupati-seal 
(D) Priest-King 

Ans. Option (B) is correct.

 Q. 12. Which of the following Harappan civilisation sites are presently outside India? 
(1) Kalibangan 
(2) Shortugai 
(3) Chanhudaro 
(4) Lothal 

(A) 1 and 2
(B) 2 and 3 
(C) 3 and 4 
(D) 1 and d 

Ans.Option (B) is correct. 

Q. 13. Chanhudaro was famous for ................ .  
(A) Brick making 
(B) Bead making 
(C) Ship building  
(D) Weapon making 

Ans. Option (B) is correct. 

Q. 14. The most distinctive features of Harappan cities was ................... .  (A) The planned drainage system 
(B) The broad courtyard 
(C) The citadel 
(D) The burials 

Ans. Option (A) is correct. 

Q. 15. Which among the following is a very soft stone?  
(A) Lapis-lazuli         (B) Carnelian 
(C) Jasper                 (D) Steatite 

Ans. Option (D) is correct. 

Q. 16. Consider the following statements regarding the identification of Shiva, a figure represented on Harappan seals: 
1. It is shown in the form of Gajapati 2. It is shown seated in Yogic posture. 
3. It is surrounded by animals. 
4. It is shown with a female figure identifiable with Parvati. 
Which of the above statements are correct reasons for identifying the figure with Shiva? 
(A) 1 and  4
(B) 2 and 3 
(C) 2 and 4
(D) 3 and 4  

Ans. Option (B) is correct. 

Q. 17. Why is Harappan script called enigmatic? 
Identify the appropriate reason from the following options.  
(A) It was pictograph and uniform. (B) It was written from left to right. (C) Most scripts were short, the longest contained 26 signs, each sign stood for a vowel or consonant. (D) It shows common feature of writing. 
Ans. Option (C) is correct. 

Q. 18. Which of the following site is called as center of Ganeshwar-Jodhpura culture by the archaeologists?  
(A) Mohenjodaro    (B) Nageshwar 
(C) Khetri                 (D) Dholavira 

Ans. Option (C) is correct. 

Q. 19. How was inter-country communication done during Harappan Civilization? 
(A) Waterways (B) Roadways 
(C) Railways (D) All of the above. 

Ans. Option (A) is correct. 

Q. 20. The best source of lapis lazuli, a blue stone that was apparently very highly valued was found in ................ .  
(A) Bharuch in Gujarat 
(B) Shortughai in Afganisthan 
(C) Kalibagan in Rajasthan 
(D) Dholavira in Gujarat 

Ans. Option (B) is correct. 

Q. 21. Mesopotamian texts datable to the third millennium BCE refer to copper coming from a region called Magan. Magan was probably the ancient name of .................. .  
(A) Oman (B) Kuwait 
(C) Qatar (D) Iran 

Ans. Option (A) is correct. 

Q. 22. Which one of the following statement is incorrect regarding the weights used during the Harappa & Mohenjo Daro period?  
(A) In Harappa & Mohenjo-Daro period, exchanges were regulated by a precise system of weights, usually made of a stone called chert. 
(B) They were generally cubical and without markings. 
(C) The higher dominations of weights were binary in multiple of two. 
(D) The smaller weights were probably used for weighing jewellery and beads. 
Ans. Option (C) is correct. 

Q. 23. Which of the following statements are true regarding the script written on seals used during the Harappa & Mohenjo-Daro period?  
(i) The seals usually have a line of writing, probably containing the name and title of the owner. 
(ii) The motif on the seals (generally an animal) conveyed a meaning to those who could not read. 
(iii) Most inscriptions are quite short and it was evidently not alphabetical and as has many signs. 
(iv) The script was written from left to right as some seals show a wider spacing on the left and cramping on the right. 
(A) (i),(ii),(iv). 
(B) (i),(ii),(iii). 
(C) (i),(iii),(iv). 
(D) (ii),(iii),(iv). 
Ans. Option (B) is correct. 

Q. 24. Which of the following is NOT considered as a possible reason for the end of Harappan? 
(A) Floods 
(B) Climate changes 
(C) Afforestation 
(D) All of the above. 
Ans. Option (C) is correct. 

Q. 25. In which of the following, the problems of archaeological interpretation most evident?  
(A) Architecture 
(B) Religious practices 
(C) Social structure 
(D) Occupational structure 
Ans. Option (B) is correct. 
 
Q. 26. In which of these countries, do sites of Indus civilization exists? 
 (A) New Zeland        (B) Russia 
 (C) Africa                  (D) Pakistan 
Ans. Option (D) is correct. 

Q. 27. ‘The Story of Indian Archaeology’ is written by ................ .
(A) Rakhal Das Banerji 
(B) S.N Roy 
(C) John Marshall 
(D) Alexander Cunningham 
Ans. Option (B) is correct. 

Q. 28. The significance of Harappan seals began to realize when ................. . 
(A) Archaeologist Daya Ram Sahani in the early decades of the twentieth century discovers the seals at Harappa. 
(B) A Harappan seal was given to Cunningham by an Englishman 
(C) The first professional archaeologist John Marshall brought his experience of working in Greece and Crete to work in India. 
(D) Rakhal Das Banerji found similar seals at Mohenjodaro. 
Ans. Option (A) is correct. 

Q. 29. The Director General of ASI who brought a military precision to the practice of archeology was ................ . 
(A) John Marshal 
(B) R.E.M. Wheeler 
(C) Alexender Cunningham 
(D) Howard Carter 
Ans. Option (B) is correct. 

Q. 30. ‘My Archaeological Mission to India and Pakistan’ was written by ................. .  
(A) John Marshal 
(B) R.E.M Wheeler 
(C) Alexender Cunningham 
(D) Howard Carter 

Ans. Option (B) is correct. 

Q. 31. Some scholars have suggested that “proto-Shiva” is possibly a shaman. Which of the following statement is the correct meaning of the word, shaman?  
(A) People who claim magical and healing powers, as well as an ability to communicate with the other world. 
(B) A semi-nomadic group of desert-dwellers of Arabia 
(C) A person who serves as a professional copyist, specially who made copies of manuscripts. 
(D) A person who has the authority to perform or administer various religious rites. 
Ans. Option (A) is correct. 

Direction's : In the following questions, a statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). Mark the correct choice as: 
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A. 
(B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A. 
(C) A is true but R is false. 
(D) A is false and R is true. 

Q.1. Assertion (A): Bones of cattle have been found at Harappan sites. Reason (R): The practice of domesticating animals existed during Harappan civilization. 
Ans. Option (A) is correct. 

Q. 2. Assertion (A): The field had two sets of furrows at right angles to each other. 
Reason (R): Single crop was grown by Harappans. 
Ans. Option (C) is correct. 

Q. 3. Assertion (A): Traces of canals have been found at the Harappan site of Shortughai in Afghanistan. Reason (R): Most Harappan sites are located in semi-arid lands. 
Ans. Option (A) is correct. 
 

Q. 4. Assertion (A): The bull was known, and archaeologists extrapolate from this that oxen were used for ploughing. 
Reason (R): Terracotta models of the plough have been found at sites in Cholistan and at Banawali.  
Ans. Option (A) is correct. 

Q. 5. Assertion (A): The burials found at Harappa contain pottery and ornaments. 
Reason (R): The Harappans did not believe in afterlife.  
Ans. Option (C) is correct. 

Q. 6. Assertion (A): One of the strategies to identify social differences during Indus valley civilization is to study artefacts. Reason (R): Archaeologists assume objects were luxuries if they were rare or made from costly, non local materials or with complicated technologies. 
Ans. Option (B) is correct. 

Q. 7. Assertion (A): The Harappan settlement was first planned and then implemented accordingly. Reason (R): Bricks, which, whether sun-dried or baked, were of a standardised ratio, where the length and breadth were four times and twice the height respectively.  

Ans. Option (A) is correct. 

Q. 8. Assertion (A): There are no windows in the walls along the ground level. Besides, the main entrance does not give a direct view of the interior or the courtyard.  
Reason (R): The courtyard was the center of activities such as cooking, weaving, etc. and Harappans had an apparent concern for privacy. 

Ans. Option (A) is correct. 

Q. 9. Assertion (A): Terracotta model of a ship was found at Lothal indicating that external trade was carried using ships and boats. Reason(R): Small and heavy weights plus metal scale pans had been found. 
Ans. Option (B) is correct. 

Q. 10. Assertion (A): Archaeological finds suggest that copper was probably brought from Oman, on the south- eastern tip of the Arabian peninsula to make vessels. 
Reason (R): Chemical analyses have shown that both the Omani copper and Harappan artefacts have traces of nickel, suggesting a common origin.
Ans. Option (A) is correct. 

Q. 11. Assertion (A): Seals and sealings were used to facilitate long-distance communication. 
Reason (R): The sealing also conveyed the identity of the sender. 

Ans. Option (B) is correct. 

Q. 12. Assertion (A): Expeditions to areas such as the Khetri region of Rajasthan and south India established communication with local communities. Reason (R): Harrapan artefacts such as steatite micro beads in these areas are indications of such contact.  

Ans. Option (A) is correct. 

Q. 13. Assertion (A): Early archaeologists thought that certain objects may have had a religious significance. 
Reason (R): Attempts have also been made to reconstruct religious beliefs and practices by examining seals, some of which seem to depict ritual scenes. 

Ans. Option (A) is correct. 

Q. 14. Assertion (A): In 1924, John Marshall, Director General of the ASI, announced the discovery of a new civilisation in the Indus valley to the world . 
Reason (R): John Marshal was convinced about Cunningham’s collected, documented and translated inscriptions found during his surveys. 
Ans. Option (C) is correct. 

Q. 15. Assertion (A): Cunningham thought that Indian history began with the first cities in the Ganga valley.
Reason(R): He used the accounts left by Chinese Buddhist pilgrims who had visited the sub continent between the fourth and seventh centuries CE to locate early settlements.  

Ans. Option (A) is correct. 

Q. 16. Assertion (A): Specialists from the subcontinent and abroad have been jointly working at both Harappa and Mohenjodaro. 
Reason(R): Wheeler recognised that it was necessary to follow the stratigraphy of the mound rather than dig mechanically along uniform horizontal lines. 

 Ans. Option (B) is correct. 


I. Carefully examine the map of the Citadel area of Mohenjodaro and answer the questions that follows:

 

Q. 1. Identify the two most important buildings located in the citadel area of Mohenjodaro. 
(A) Great Bath and Great Temple 
(B) Great Bath and the Warehouse (C) Reservoir and the Palace Complex. 
(D) Ploughed field and the Fire alters. 
Ans. Option (B) is correct. 

Q. 2. According to the assumption of most of the historians the purpose of the Great Bath must have been: (A) Washing clothes. 
(B) Bathing space for Women 
(C) Ritual bathing 
(D) Leisure Bathing just like Roman baths. 

Ans. Option (C) is correct. 

Q. 3. Choose the correct option. Assertion(A) : Citadel was smaller but higher part of Mohenjodaro. Reason(R) : It is on the citadel that we find evidence of structures that were probably used for special public purpose: 
(A) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A. 
(B) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A. 
(C) A is incorrect but R is correct. 
(D) R is incorrect but A is correct. 

Ans. Option (B) is correct. 

Q. 4. Consider the following statements: 
(i) The Great Bath was a large round tank. 
(ii) There were two flight of stairs on the north and the south of the tank. 

Choose the correct option: 
(A) Only (i) is correct 
(B) Only (ii) is correct. 
(C) Both (i) and (ii) are correct. 
(D) Neither (i) nor (ii) is correct 

Ans. Option (B) is correct. 


II. Observe the picture and answer the following questions by choosing the correct option.

 Q. 1. What is shown in the picture? 

(A) Cylinder and flattened seal 
(B) Circular and flattened coin 
(C) Cylinder and flattened utensil 
(D) None of these 

Ans. Option (A) is correct. 

Q. 2. This seal found in excavation at Indus Valley site is common to 
(A) Egypt                           (B) China 
(C) Mesopotamia             (D) Greek 

Ans. Option (B) is correct. 

Q. 3. Where does the humped bull motif appears to be derived from 
(A) Indus region 
(B) American region 
(C) Aztec civilisation 
(D) Roman civilisation 

Ans. Option (A) is correct. 

Q. 4. Which of these is a Harappan site? 
(A) Magadha.                  (B) Magan (C) Pataliputra.                (D) Hampi  

Ans. Option (B) is correct. 

III. Study this extract and answer the following questions by choosing the correct option.  
The plight of Harappa Although Harappa was the first site to be discovered, it was badly destroyed by brick robbers. As early as 1875, Alexander Cunningham, the first Director-General of the Archaeological Survey of India (ASI), often called the father of Indian archaeology, noted that the amount of brick taken from the ancient site was enough to lay bricks for “about 100 miles” of the railway line between Lahore and Multan. Thus, many of the ancient structures at the site were damaged. In contrast, Mohenjodaro was far better preserved. 
Q. 1. Who use to take away the bricks from Harappa earlier? 
(A) British officers    
(B) British soldiers 
(C) Brick robbers 
(D) Brick sellers 

Ans. Option (C) is correct. 

Q. 2. Cunningham unsuccessfully placed the bricks found from Harappa with the time frame of the first cities in the Ganga valley. Why? (A) Because he wanted to save time. (B) Because Harappa was not a part of Chinese pilgrim itineraries and remained unknown for long. 
(C) Because Harappa was not under British control. 
(D) Because the surrounding villagers rumoured about it.
Ans. Option (B) is correct. 

Q. 3. ............... is the most popular site of Indus Valley civilisation while ............... was the first site of the civilisation to be discovered. 
(A) Mohenjodaro, Harappa 
(B) Harappa, Lothal 
(C) Harappa, Mohenjodaro 
(D) Mohenjodaro, Lothal 

Ans. Option (A) is correct. 

Q. 4. Father of Indian archaeology: (A) Alexander Zverev 
 (B) Alexander Hamilton 
(C) Alexander Stewart 
(D) Alexander Cunningham 

Ans. Option (D) is correct. 

 IV. Observe the picture and answer the following questions by choosing the correct option.
  

1. Which animal has been represented by Harappans in this sculpture? 
(A) Donkey                     (B) Bull 
(C) Ox                              (D) Buffalo 

Ans. Option (B) is correct. 

Q. 2. What was it used for? 
(A) Irrigation       (B) Ploughing 
(C) Sowing          (D) Harvesting 

Ans. Option (B) is correct. 

Q. 3. At which of these sites have evidence been found that the activity referred to in (B) was done? 

(A) Kalibangan         (B) Mohenjodaro (C) Lothal                   (D) Kot Diji 

Ans. Option (A) is correct. 

Explanation: The most important discovery of Kalibangan is a ploughed field. A wooden furrow has been found here. It is famous for pottery and black bangles. 

Q. 4. What was used to made this sculpture? 
(A) Minor metal arsenic 
(B) Red Soil 
(C) Copper 
(D) Fire baked earthen clay 

Ans. Option (D) is correct.

Comments

Popular posts from this blog

Class 12 History CBSE Map List ( Solved) 2023-24

The Three Orders (History Project ) Class 11

The Three Orders (Question answer) CBSE BOARD